Fellesskapets retningslinjer

Bruk av og opplysning om overvåkningskameraer, opptaksenheter, støymålere og smarthus-enheter

Vi tillater ikke at verter har overvåkingskameraer eller opptaksenheter som overvåker områder innendørs, selv om disse enhetene er slått av. Skjulte kameraer har alltid vært forbudt, og kommer til å fortsette å være det. Verter kan ha utendørs overvåkningskameraer, støymålere og smarthus-enheter så lenge de overholder retningslinjene nedenfor og gjeldende lovgivning.

Disse reglene trer i kraft 30. april 2024.

Overvåkningskameraer og opptaksenheter

• Overvåkningskameraer og opptaksenheter er alle enheter som tar opp eller overfører video, bilder eller lyd, for eksempel babymonitorer, dørklokkekameraer og andre typer kameraer.
  • Skjulte overvåkningskameraer er strengt forbudt.
  • Verter kan ikke ha overvåkingskameraer og opptaksenheter innendørs på et utleiested, f.eks. i gangen, på soverommet, på badet, i stuen eller i gjestehuset. Det gjelder også om de er avslått.
  • Verter kan ha utendørs sikkerhetskameraer og opptaksenheter så lenge de opplyser om plasseringen av disse (f.eks. "Jeg har et kamera i hagen", "Jeg har et kamera over terrassen" eller "Jeg har et kamera over bassenget").
  • Verter kan ikke plassere overvåkingskameraer og opptaksenheter over områder utendørs hvor man forventer å ha mer privatliv, for eksempel på innsiden av et avlukke med utendørsdusj eller i en badstue.
  • Verter er ikke pålagt å opplyse om overvåkningskameraer og opptaksenheter de ikke kan kontrollere, for eksempel overvåkningskameraer i lobbyen på leilighetsbygg, men de oppfordres til å gjøre gjestene oppmerksomme på slike kameraer.

Støymålere

• Støymålere er enheter som måler lydnivå og -varighet, men som ikke tar opp lyd.
  • Verter kan ha støymålere innendørs på utleiestedet så lenge verten opplyser om at de er der, og så lenge de er plassert i et fellesområde.
  • Verter er ikke pålagt å opplyse om hvor støymålere er plassert.

Smarthus-enheter

• Smarthus-enheter er enheter som kobler til og samhandler med andre enheter eller nettverk, for eksempel Amazons Alexa og Googles Nest.
  • Verter kan ha smarthus-enheter.
  • Vi oppfordrer verter til å informere om at de har slike enheter på utleiestedet, men det er ikke påkrevd. Vi oppfordrer også verter til å gi gjestene muligheten til å koble fra eller deaktivere smarthus-enheter.

Informer om overvåkningskamera eller opptaksenhet

1. Klikk på Annonser og velg den annonsen du vil redigere.
  2. Under Annonseverktøy klikker du på Stedet ditt.
  3. Klikk på Gjesters sikkerhet.
  4. Klikk på Sikkerhetsutstyr og deretter på Eiendommen har overvåkningskameraer eller lydopptaksenheter.
  5. Klikk på Legg til opplysninger og beskriv hver enhet, hvor den befinner seg (f.eks.: "Jeg har et kamera i hagen"), og om den er på- eller avslått.
  6. Klikk på Fortsett og deretter Lagre.

Opplys om støymålere

1. Klikk på Annonser og velg annonsen du vil redigere.
  2. Under Annonseverktøy klikker du på Stedet ditt.
  3. Klikk på Gjesters sikkerhet.
  4. Klikk på Sikkerhetsutstyr og deretter på Eiendommen har overvåkningskameraer eller lydopptaksenheter.
  5. Klikk på Støymålere og deretter på Lagre.